13 manieren om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt

13 manieren om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt

Diabetes is een chronische ziekte die miljoenen mensen wereldwijd treft. Onbehandeld kan dat blindheid, nierfalen, hartziektes en andere ernstige aandoeningen veroorzaken.

Voordat de diagnose diabetes gesteld wordt, is er een periode waarin het bloedsuikerniveau hoog is, maar niet hoog genoeg om te worden beschouwd als diabetes. Dit staat bekend als prediabetes. De schatting is dat tot 70% van de mensen met prediabetes uiteindelijk diabetes type 2 zal krijgen.

Gelukkig is het mogelijk in het stadium van prediabetes te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Hoewel er bepaalde factoren zijn die je niet kunt veranderen – zoals je genen, je leeftijd of eerder gedrag – zijn er heel wat acties die je kunt ondernemen om het risico te beperken. Hier volgen 13 manieren om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt.

  1. Stop met het eten van suiker en geraffineerde koolhydraten

Stop met het eten dat gemaakt is met pakjes, potten, zakken en gekocht bij de fastfood keten. Suikerrijk eten en geraffineerde koolhydraten kunnen bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 er voor zorgen dat de overgang van prediabetes snel verloopt.

Je lichaam breekt deze gerechten gemaakt zoals hiervoor vermeld, snel af tot kleine suikermoleculen, die in je bloed worden opgenomen. De daaropvolgende verhoging van je bloedsuiker stimuleert je alvleesklier tot het aanmaken van insuline, een hormoon dat helpt om de suiker uit de bloedbaan te halen en naar de cellen van je lichaam te vervoeren.

Bij mensen met prediabetes zijn de cellen resistent geworden voor de werking van insuline, dus het suikergehalte in het bloed blijft hoog. Om dit te compenseren produceert de alvleesklier meer insuline, in een poging om toch het bloedsuikergehalte naar beneden te brengen tot een gezond niveau. Op den duur kan dit leiden tot steeds hogere bloedsuiker- en insulineniveaus, totdat je uiteindelijk type 2 diabetes hebt. Een gedetailleerde analyse van 37 studies constateerde dat mensen die de meeste snelle koolhydraten aten 40% meer kans liepen op het ontwikkelen van diabetes 2 dan mensen die de minste snelle koolhydraten namen. Dat zijn mensen die meer pakjes e.d. gebruiken.

Kortom: Voeding gemaakt met pakjes, zakjes e.d. verhoogt de bloedsuiker- en insulineniveaus, waardoor op den duur diabetes type 2 ontstaat. Dit soort voeding vermijden kan het risico erop helpen verlagen. Koken met verse producten met wat minder koolhydraten.

  1. Kom regelmatig in beweging

Op regelmatige basis fysiek actief zijn kan helpen diabetes te voorkomen. Lichaamsbeweging verhoogt de insulinegevoeligheid in de cellen. Als je dus vaker beweegt, is er minder insuline nodig om je bloedsuikergehalte onder controle te houden.

En die beweging betekent niet intensief sporten in een sportschool. Regelmatig een blokje om te voet of op de fiets is al effectief.

Kies een activiteit die je leuk vindt, iets dat je regelmatig kunt doen en waarvan je het idee hebt dat je het een lange periode vol gaat houden.

Kortom: Regelmatig in beweging kan zorgen voor verhoogde insulineafgifte en -gevoeligheid, wat kan helpen voorkomen dat prediabetes zich ontwikkelt tot diabetes.

  1. Drink water als voornaamste drank

Water is een prima manier om bloedsuikerwaardes te verlagen. Frisdranken ook die zonder toegevoegde suikers zorgen vaak voor een verhoogde bloedsuikerwaarde.

Daarnaast zorgen de zoete smaak van die drankjes voor meer trek in zoet.

Kortom: Water drinken in plaats van iets anders kan helpen bij het beheersen van de bloedsuiker- en insulineniveaus, waardoor het risico op diabetes afneemt.

  1. Val af als je te zwaar bent

Hoewel niet iedereen die diabetes 2 krijgt ook te zwaar is, geldt dit wel voor de meerderheid.

Uit een studie bleek dat voor elke kilo die iemand afviel, het risico op diabetes type 2 met 16% afnam, tot een maximale afname van 96%.

Er zijn veel gezonde manieren om gewicht te verliezen, met bijvoorbeeld een koolhydraatarm of Mediterraan dieet, of paleo of vegetarisch.

Afvallen is niet makkelijk en vraagt veel doorzettingsvermogen. Kies daarom een manier die je langdurig kunt volhouden, dat is de sleutel tot een blijvend gewichtsverlies.

Noem het dan ook geen dieet, maar een manier van eten.

Kortom: Overgewicht, vooral rond de taille, verhoogt de waarschijnlijkheid dat je diabetes zult krijgen. Afvallen kan het risico op diabetes aanzienlijk verlagen.

  1. Stop met roken

Roken blijkt allerlei ernstige aandoeningen te veroorzaken of te verergeren, waaronder hartziektes, emfyseem en long-, borst-, prostaat- en darmkanker.

Er is ook onderzoek dat roken en meeroken in verband brengt met diabetes type 2.

Let wel op dat het stoppen met roken niet leidt tot gewichtstoename.

Kortom: Roken hangt sterk samen met het risico op diabetes, vooral bij zware rokers. Stoppen blijkt na verloop van tijd te leiden tot een lager risico.

  1. Eet minder koolhydraten

Hiervoor is een koolhydraatarm dieet ook al genoemd bij het afvallen. Maar ook als je geen overgewicht hebt is koolhydraatbeperkt eten aan te raden.

Koolhydraatarm eten zorgt er voor dat je lagere bloedsuikerwaardes krijgt en dat je lichaam minder insuline nodig heeft om die waardes binnen de perken te houden.

Als je minder koolhydraten eet zullen de bloedsuikerwaardes na het eten nauwelijks toenemen. Daardoor heeft je lichaam ook minder insuline nodig om een gezond bloedsuikerniveau te handhaven.

En bovendien zal koolhydraatarm eten ook leiden tot een lager nuchter bloedsuikergehalte.

Kortom: Koolhydraatarm eten kan zorgen voor een betere beheersing van het bloedsuiker- en insulineniveau, waardoor het bescherming kan bieden tegen diabetes type 2.

Note: ik noem het bewust geen koolhydraatarm dieet. Een dieet zegt naar mijn mening; dit is voor even. Maar om diabetes type 2 te voorkomen en bloedsuikerwaardes onder controle te houden is het van belang je leven lang te letten op koolhydraten.

  1. Portiegrootte verkleinen

Of je nu wel of niet besluit een koolhydraatarm dieet te volgen, het is belangrijk om bij het eten grote porties te vermijden als je het risico op diabetes wilt verkleinen, vooral als je al overgewicht hebt. Te veel eten in één keer blijkt hogere bloedsuiker- en insulineniveaus na het eten te veroorzaken bij mensen met risico op diabetes.

Kortom:  Grote porties vermijden kan zorgen voor een lager insuline- en bloedsuikerniveau en voor een lager risico op diabetes.

  1. Vermijd een zittend bestaan

Het is belangrijk om niet te veel te zitten als je diabetes wilt voorkomen. Als je geen of weinig beweegt en het grootste deel van de dag stilzit, dan leid je een zittend bestaan. Het is bewezen dat er verband bestaat tussen een zittend leven en het risico op diabetes type 2. Er bestaat meer risico op het ontwikkelen van diabetes. Verandering aanbrengen in dit gedrag kan zo eenvoudig zijn als elk uur even opstaan van achter je bureau en een paar minuten rondlopen.

Helaas kan het moeilijk zijn om stevig verankerde gewoontes te veranderen. Het duurt een paar weken voordat gewoontes normaal worden.

Kortom: Het blijkt dat je het risico op het krijgen van diabetes kunt verlagen door zittend gedrag te vermijden en vaker te gaan lopen of staan.

  1. Neem veel vezelrijk voedsel

Het is goed voor je darmen en de gewichtsbeheersing om voldoende vezels binnen te krijgen.

In het spijsverteringskanaal vormen water en oplosbare vezels een gelei die de snelheid waarmee voedsel wordt opgenomen afremt. Dit leidt tot een meer geleidelijke toename van het bloedsuikerniveau. Onoplosbare vezels vertonen echter ook samenhang met een verlaging van het bloedsuikerniveau en een lager risico op diabetes, hoewel niet duidelijk is hoe dat precies werkt. De meeste onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen bevat vezels, maar sommige meer dan andere.

Kortom: Een goede bron van vezels bij elke maaltijd kan bloedsuiker- en insulinepieken voorkomen, waardoor je risico op het krijgen van diabetes kan afnemen.

  1. Optimaliseer je vitamine D-niveau

Vitamine D is belangrijk voor de bloedsuikercontrole.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat als mensen met een vitamine D-tekort een supplement gaan nemen;

  • de functie van hun insulineproducerende cellen verbetert,
  • dat hun bloedsuikergehalte zich normaliseert,
  • en dat het risico op diabetes type 2 bij hen significant afneemt.

Goede bronnen van vitamine D uit voedsel zijn onder andere vette vis en levertraan. Bovendien zorgt blootstelling aan zonlicht voor een toename van vitamine D in het bloed.

Kortom: Voeding eten die veel vitamine D bevat, of supplementen innemen, kan helpen om het vitamine D-gehalte in het bloed te optimaliseren, wat kan zorgen voor een lager risico op diabetes.

  1. Minimaliseer je inname van bewerkt voedsel

Een duidelijke stap die je kan zetten om je gezondheid te bevorderen is het minimaliseren van je consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Geen gerechten bereiden met kant en klaar voeding.

Die staan namelijk in verband met allerlei gezondheidsproblemen, waaronder hartziektes, obesitas en diabetes.

Volwaardige voedingsmiddelen zoals noten, groenten, fruit en andere plantaardige voeding. Een studie constateerde dat een kwalitatief slecht dieet met veel bewerkte voeding het risico op diabetes met 30% verhoogde.  Als je echter ook voedzame, volwaardige voeding eet kan dat het risico helpen verlagen (55).

Kortom: Door zoveel mogelijk bewerkte voeding te vermijden en voornamelijk volwaardige voeding te eten met gezondheidsbeschermende eigenschappen, kun je het risico op diabetes helpen verlagen.

  1. Drink koffie of thee

Hoewel water je voornaamste drinken zou moeten zijn, wijst onderzoek uit dat ook koffie of thee zouden kunnen helpen bij de preventie van diabetes.

Een ander onderzoek waarin gekeken werd naar de inname van cafeïnebevattende thee en koffie gaf gelijksoortige resultaten, met de grootste risicoafname bij vrouwen en bij mannen met overgewicht.

Koffie en thee bevatten antioxidanten genaamd polyfenolen, die bescherming zouden bieden tegen diabetes. Bovendien bevat groene thee een unieke antioxidant genaamd epigallocatechinegallaat (EGCG) en die stof blijkt de bloedsuikerafgifte uit de lever te verminderen en de insulinegevoeligheid te verhogen.

Kortom: Koffie of thee drinken kan het bloedsuikergehalte verlagen, de insulinegevoeligheid verhogen en het risico op diabetes verlagen.

  1. Overweeg het gebruik van deze natuurlijke kruiden en specerijen

Er zijn een paar kruiden en specerijen die kunnen bijdragen aan het verhogen van de insulinegevoeligheid en die ervoor kunnen zorgen dat je minder kans loopt op voortschrijdende diabetes.

Curcumine

Dit is een bestanddeel van de goudkleurige specerij kurkuma; één van de hoofdingrediënten in currygerechten. Het heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en wordt in India al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Uit onderzoek blijkt dat het erg effectief kan zijn tegen artritis en dat het de ontstekingsmarkers bij mensen met prediabetes kan helpen verlagen.

Berberine

Berberine wordt in verschillende kruiden gevonden en wordt al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Onderzoek toont aan dat het ontstekingen bestrijdt en cholesterolverlagend werkt. Ook verlaagt het andere markers voor hartziektes. Bovendien blijkt uit verscheidene studies naar diabetes type 2 dat berberine sterke bloedsuikerverlagende eigenschappen heeft. Uit onderzoek blijkt dat berberine net zo effectief is in het verlagen van de bloedsuikerwaardes als metformine.

Omdat de werking van berberine erin bestaat dat het de insulinegevoeligheid verhoogt en de afgifte van suiker door de lever vermindert, zou het theoretisch gezien kunnen helpen voorkomen dat mensen met prediabetes uiteindelijk diabetes ontwikkelen.

Verder zou het niet samen met andere diabetesmedicijnen gebruikt moeten worden, behalve op doktersvoorschrift, omdat de effecten op het bloedsuikerniveau zo sterk zijn.

Kortom: Curcumine en berberine verhogen de insulinegevoeligheid, verlagen de bloedsuikerniveaus en kunnen helpen bij de preventie van diabetes. Wel even melden bij de behandelaar.

Waar het op neerkomt

Je hebt controle over veel van de factoren die diabetes kunnen beïnvloeden. In plaats van prediabetes te beschouwen als een opstap naar diabetes, kun je het beter zien als een motiverende factor om veranderingen aan te brengen die kunnen helpen het risico te verlagen. De beste kans om te voorkomen dat je diabetes krijgt is door het eten van het juiste voedsel en het aanleren van een andere leefstijl, die een gezond bloedsuiker- en insulineniveau bevordert.

Heb jij hier hulp bij nodig? Weet jij niet hoe jij je leefstijl, voeding en beweging, moet aanpassen? Neem dan eens contact met mij op.

Een andere leefstijl betekent niet een leven die zwaar, moeilijk of niet leuk is. Ik adviseer een lekker leven en lekker eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.