Ernstige gevolgen voor de voeten van te lang, te hoge bloedsuikers

Als je diabetes type 2 hebt en te lang, te hoge bloedsuikers (HbA1c) hebt, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. Complicaties kunnen optreden.

De afgelopen weken heb ik al geschreven over hart- en vaatziekten, ogen, nieren, zenuwen en maagklachten. De volgende complicaties zal ik nog behandelen; voeten en erectiestoornissen.

Alle complicaties worden veroorzaakt door schade aan bloedvaten en/of zenuwen. In een vroeg stadium ontdekt, valt er nog iets aan te doen. Of is het in ieder geval mogelijk de gevolgen te stoppen.

Vandaag gaat het over de voeten.

Als je bloedsuiker regelmatig te hoog is, kunnen de zenuwen in je lichaam beschadigd raken. Daardoor kan het zijn dat je minder gevoel, of helemaal geen gevoel hebt in je voeten. Dat is gevaarlijk omdat je dan het risico hebt om wondjes op te lopen zonder dat op te merken. Bij wijze van spreken kan je in een spijker trappen en het niet merken. Het wondje kan dan gaan ontsteken, omdat je met diabetes ook een verminderde weerstand hebt en dus gevoeliger bent voor ontstekingen.

Daarom is het zo belangrijk regelmatig je voeten te controleren op afwijkingen. Ook mogen schoenen niet knellen of blaren veroorzaken.

Voetzorg kan het beste overgelaten worden aan een professional

Een pedicure moet een speciale opleiding hebben gehad om jou veilig te kunnen behandelen. Zij moeten een aantekening diabetische voet hebben.

Hou daarnaast ook rekening met het feit dat te veel wisselende bloedsuikers ook schade kan brengen aan bloedvaten. Daardoor kan het zijn dat je ledematen niet goed van bloed en dus van zuurstof worden voorzien. Bloed bevat ook voedingsstoffen voor je cellen en zuurstof. Beide zijn nodig voor gezonde ledematen.

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten

Dat heet ‘diabetische voet’. Het is belangrijk dat je je voeten goed verzorgt en checkt om problemen te voorkomen.

Wat merk je van een diabetische voet?

 1. koude voeten
 2. tintelende voeten, pijnscheuten
 3. minder gevoel in je voeten
 4. moeilijk genezende wondjes
 5. verkleuringen aan tenen en voet
 6. rode, gezwollen voet.

Wat kun je doen om voetproblemen bij diabetes te voorkomen?

 1. houd je bloedsuiker zo goed mogelijk
 2. loop niet op blote voeten
 3. knip nagels recht en niet te kort af
 4. zorg dat schoenen niet knellen of drukpunten hebben
 5. neem geen voetbaden; je voeten worden zacht en je voelt niet hoe heet het water is.
 6. controleer je voeten regelmatig op wondjes, verkleuringen of vervormingen (ook de onderkant, bijvoorbeeld met een spiegel)
 7. experimenteer niet zelf met wondjes, maar laat er meteen naar kijken

Doordat je minder gevoel in je voeten hebt, kun je ook anders gaan lopen. Dat kan weer leiden tot vervorming van je voeten en drukplekken. Onder een eeltplek kunnen zonder dat je het merkt ontstekingen zitten.

Als je diabetes hebt, genezen wondjes minder snel

Dat maakt de behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden gehaald: amputatie. Gelukkig kan goed opletten en op tijd behandelen veel problemen voorkomen.

Complicaties te hoge HbA1c

Wil je mijn blogs over complicaties niet missen?

Volg mij dan op Facebook, LinkedIn of Twitter. Klik op de gekleurde tekst om naar mijn pagina’s op Facebook, LinkedIn of Twitter te gaan, geef daar aan dat je mijn berichten niet wilt missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.