“Afvallen zou u helpen lagere bloedsuikerwaardes te krijgen”

diabetes type 2 en afvallen

De dokter zegt tegen je, tijdens een controle van de diabetes type 2, ‘het zou mooi zijn als u wat afvalt. En hier is een recept voor de medicijnen.’

Op dat recept;

  • Insuline
  • Glimepiride
  • Middel tegen de sombere gedachten.
De medicijnen en het advies om af te vallen zijn tegenstrijdig, wist jij dat?
Afvallen als je medicijnen moet gebruiken, waarom dat dan niet lukt

Ik deel een link met een lijst van medicijnen die verborgen dikmakers kunnen zijn. https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/deze-medicijnen-zijn-verborgen-dikmakers

Ik zet er wel kunnen bij, want zo is het maar net. Medicijnen hebben niet bij iedereen het zelfde effect. Jammer dat huisartsen daar vaak niet bij stil willen staan. Maar dat is een ander verhaal.

In de lijst met medicijnen ook insuline en glimepiride. Medicijnen die mensen met diabetes vaak moeten gebruiken. Niet gebruiken is geen optie omdat je lichaam hulp nodig heeft met de suikerhuishouding.

Mensen met diabetes hebben vaak ook medicijnen voor de bloeddruk en voor een depressie. Beide worden genoemd in dit artikel.

Jij, met diabetes type 2, begrijpt nu wel dat het soms verdomd moeilijk kan zijn om wat af te vallen. Gewicht verliezen is een goede manier om minder medicijnen nodig te hebben. Het wordt dus een beetje een kip en het ei verhaal. Wat wordt de balans tussen medicijnen en goede bloedsuikerwaardes?

Toch lukt het soms wel, zie ik als ik samenwerk met mensen met diabetes type 2, om lagere bloedsuikerwaardes te krijgen. Daarmee zijn dan minder medicijnen nodig. Niet alleen voor de diabetes maar ook voor bijvoorbeeld de bloeddruk. Daarmee kunnen zij dan ook wat afvallen.

Zoals Jolanda met wie ik aan de slag ging om grip te krijgen op haar bloedsuikerwaardes.

Dat betekende kijken naar wat zij beter wel en beter niet kan eten. Tips om te bewegen met alle klachten die zij had in haar gewrichten en rug. Haar doel was om uiteindelijk wat gewicht te verliezen. Dat is uiteindelijk ook gelukt. Ondanks alle medicijnen die zij nodig heeft.

Zelf zag ik door een betere leefstijl mijn gewicht (-20 kg) dalen. Ik had minder medicijnen (insuline, metformine en bloeddrukverlagers) nodig. Zelf uitgevonden wat voor mij een goede leefstijl is. Wat ik beter wel en beter niet kan eten. Met bewegen. Daarnaast geloven dat het zou lukken, dat ik resultaat zou zien. Al die kennis deel ik als ik mensen help grip te krijgen op hun bloedsuikerwaardes.

Mijn advies

Allereerst: geen paniek. Gewichtstoename is bij al deze medicijnen een mogelijke bijwerking, en niet iets dat per se altijd voorkomt. Het is wel slim om alert te zijn op je lichaamsgewicht als je een of meer van deze medicijnen gebruikt. Weeg jezelf regelmatig. Neemt je gewicht ongewenst toe, heb je extra veel honger, lukt het niet om af te vallen, of merk je dat vooral je buik dikker wordt? Bespreek dit dan met je arts.

Heb jij diabetes type 2? Durf jij het aan met mij in gesprek te gaan? Als het niet lukt om af te vallen en jij medicijnen moet gebruiken uit die lijst?

Vraag een gratis gesprek met mij aan. Wie weet hoe je toekomst er dan uit kan zien. Tijdens dat gesprek krijg jij direct tips voor lagere bloedsuikerwaardes.

In een 1op1 coachingstraject kunnen wij uitvinden wat jij, met diabetes type 2 en medicatie, kan bereiken? Zal bereiken! Met aandacht voor leefstijl (eten, drinken, bewegen, voelen) is er vaak al snel resultaat. Aandacht voor een leefstijl die jij prettig vind, bij je past. Dan zijn er op een gegeven moment ook minder medicijnen nodig.

Ga lekker leven met diabetes type 2!

Tot slot deel ik nog een blog met 12 tips om af te vallen als je diabetes type 2 hebt. Klik op de gekleurde tekst om de 12 tips  te lezen. Afvallen als je diabetes type 2 hebt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.