Symptomen

Zoals gezegd weten sommige mensen helemaal niet dat zij diabetes hebben. Dat wordt dan pas duidelijk als er ernstige complicaties optreden, zoals:

  • Problemen met de voeten (voetwonden of ulcera)
  • Verminderde functie van de nieren (nefropathie)
  • Beschadigde zenuwen (neuropathie)
  • Problemen met de ogen (retinopathie)
  • Beperkte beweeglijkheid van gewrichten (cheiroarthropathie)
  • Gebitsproblemen
  • Problemen op het gebied van seksualiteit.
Met de volgende symptomen moet je naar de dokter

Bij andere mensen wordt het al sneller duidelijk, omdat zij veel gaan drinken, veel moeten plassen, afvallen, flauw vallen en zich over het algemeen niet goed voelen. Dat is voor veel mensen een reden om contact met de huisarts op te nemen. Gelukkig maar, want dat kan die ernstige complicaties voorkomen.

De huisarts zal al snel de bloedsuiker vast stellen, eenvoudig met een vingerprik en een bloedsuikermeter.

Na de diagnose wordt de patiënt naar huis gestuurd met een minimum aan informatie, met medicijnen en wat advies voor wat betreft de voeding. Daarnaast vaak met de aanbeveling af te vallen. Volgende afspraak is dan met de diabetesverpleegkundige. Al snel is er dan 3 of 4 keer per jaar een gesprek met de diabetesverpleegkundige en mogelijk in het begin ook een paar gesprekken met een diëtiste.

De mensen krijgen vaak te horen dat de ziekte niet meer terug te draaien is en dat ze vanaf nu voor de rest van hun leven aan de medicijnen moeten.

Diabetes kan in sommige gevallen, zo weet ik uit ervaring, wel degelijk teruggedraaid worden. Dat vereist inzet, verandering van leefgewoontes en doorzettingsvermogen. Daarnaast ondersteuning van iemand met verstand van zaken. De Online Diabetes Coach bezit die kennis en kan een steuntje in de rug bieden bij dat proces.

Kijk bij Grip op bloedsuikerwaardes voor meer informatie over ondersteuning.

Of neem contact met mij op voor een gratis intake, incl. waardevolle tips voor meer grip op bloedsuikerwaardes.

Klik op de gekleurde woorden voor meer informatie.