Typen diabetes

Er bestaan verschillende typen diabetes. Iedere soort heeft zijn eigen oorzaken. Naar die oorzaken wordt veel onderzoek gedaan, want er is nog veel onbekend. Er wordt dan ook regelmatig nieuwe vormen ontdekt.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Mogelijk spelen virussen, milieufactoren en voeding een rol. Ook lijkt er een beperkte rol te zijn voor erfelijkheid.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de alvleesklier maakt wel voldoende insuline aan, maar deze kan zijn werk niet goed doen. Oorzaak is vaak een combinatie van overgewicht, verkeerde voeding en te weinig beweging. Als er dan ook nog diabetes in de familie voorkomt gaat waarschijnlijk een erfelijke component ook een rol spelen.

MODY/LADA

Bij MODY is sprake van een verminderde insulineproductie door de alvleesklier. De oorzaak daarvan is een erfelijke afwijking, waardoor de bètacel in de alvleesklier onvoldoende functioneert. LADA is een latente vorm van diabetes bij volwassenen als gevolg van een stoornis in de afweer. LADA onderscheidt zich van type 1 doordat het zich trager ontwikkelt.

Zwangerschapsdiabetes

2 tot 5 procent van de zwangere vrouwen ontwikkelt in de tweede helft van de zwangerschap zwangerschapsdiabetes. Tijdens de zwangerschap treden er dan wijzigingen op in de stofwisseling van koolhydraten. Dit gebeurt onder invloed van de hormonen die worden aangemaakt door de placenta. Deze hormonen remmen de werking van insuline af.

Nieuws!!

Diabetes type 2 blijkt onder te verdelen in 4 verschillende vormen. Iedere vorm heeft significant verschillende kenmerken, ziekteprogressie en risico’s op complicaties. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek onder ruim 13.000 nieuw gediagnostiseerde patiënten.

Klik op de volgende link om meer te lezen over die 4 verschillende vormen https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(18)30051-2/fulltext?elsca1=tlpr