Ernstige gevolgen van te lang, te hoge bloedsuikers; erectiestoornissen

Complicaties te hoge HbA1c

Als je diabetes type 2 hebt en te lang, te hoge bloedsuikers (HbA1c) hebt, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. Complicaties kunnen optreden. Hierover heb ik de afgelopen woensdagen steeds een bericht geschreven. De volgende complicaties heb ik behandeld; hart- en vaatziekten, ogen, nieren, zenuwen, voeten en maag- en darmklachten.

Vrouwen ook even door lezen en niet denken dat is niet voor mij!

Alle complicaties worden veroorzaakt door schade aan bloedvaten en/of zenuwen. In een vroeg stadium ontdekt, valt er nog iets aan te doen. Of is het in ieder geval mogelijk de gevolgen te stoppen.

Vandaag ga ik het hebben over erectiestoornissen

Zoals ook bij andere complicaties spelen bij de erectiestoornissen de schade aan zenuwen een belangrijke rol.

Mannen hebben soms door zenuwcomplicaties van de diabetes problemen om een erectie te krijgen. In veel gevallen is behandeling om dit probleem te verhelpen mogelijk, bespreek het met je arts.

Niet alleen mannen kunnen seksuele problemen ervaren

Dus ik heb het hier niet alleen over erectiestoornissen. De seksuele problemen hoeven niets met diabetes te maken hebben. Maar met diabetes heb je wel meer kans op bepaalde problemen.

Zowel bij mannen als vrouwen kunnen eerder infecties ontstaan (aan penis of vagina)

Daardoor kunnen er ontstekingen komen. Door de hoge bloedsuiker wordt de urine zoeter. Bacteriƫn en schimmels voelen zich hierin thuis en dat vergroot de kans op infecties.

Seksuele problemen bij vrouwen

Bij vrouwen kan de vagina droger en daardoor pijnlijker, of minder gevoelig worden. Naast lichamelijke oorzaken kunnen ook angsten of onzekerheden invloed hebben. Praat er over met je arts. Die is dat gewend en kan eventueel medicijnen of andere hulp voorschrijven.

Seksuele problemen bij mannen

Veel mannen met diabetes krijgen erectieproblemen. Dat komt door een combinatie van neuropathie en vernauwde bloedvaatjes. Naar schatting heeft de helft van de mannen met diabetes te maken met impotentie.

Onderzoek

Door onderzoek is al goed in kaart gebracht waar mensen precies mee te maken krijgen. Belangrijk is ook dat er bekeken wordt hoe je met seksuele problemen kunt omgaan. Veel mensen worstelen in stilte met seksuele problemen. Met de resultaten uit onderzoek moet het binnen de diabeteszorg gemakkelijker worden om er met artsen, verpleegkundigen en psychologen over te praten.

De ’technische’ kant van de problemen valt onder onderzoek naar bijvoorbeeld schade aan zenuwen en bloedvaten.

Misschien maakt deze kennis, over het onderzoek, het makkelijker je problemen met je arts of DVK te bespreken.

Dit is mijn laatste blog over complicaties. Ik ga volgende week weer over andere zaken met betrekking tot leven met diabetes type 2 schrijven.

Lekker leven met diabetes type 2

Wil je mijn berichten niet missen? Volg mij dan op Facebook, LinkedIn of Twitter. Klik op de gekleurde tekst, geef op die pagina aan dat je niets wilt missen, dat je mijn berichten wilt lezen / zien als ik ze plaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.