Ernstige gevolgen voor de nieren van te lang te hoge bloedsuikers

Als je diabetes type 2 hebt en te lang, te hoge bloedsuikers (HbA1c) hebt, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. Complicaties kunnen optreden. De volgende complicaties zal ik behandelen of heb ik behandeld; hart- en vaatziekten, ogen, nieren, zenuwen, voeten, maagklachten en erectiestoornissen.

Complicaties te hoge HbA1c

Alle complicaties worden veroorzaakt door schade aan bloedvaten en/of zenuwen. In een vroeg stadium ontdekt, valt er nog iets aan te doen. Of is het in ieder geval mogelijk de gevolgen te stoppen.

Vandaag ga ik het hebben over de nieren.

Nierproblemen door diabetes (nefropathie) komen gelukkig minder vaak voor dan een paar jaar geleden. Het is wel een ernstige complicatie.

Doordat de diagnose bij diabetes type 2 soms pas laat wordt gesteld, is het zeer goed mogelijk dat er dan al schade is aan de nieren. Het kan zijn dat doordat de nieren niet goed werken en klachten geven er ontdekt wordt dat de patiƫnt ook diabetes heeft.

Ongeveer 30% van de mensen met diabetes krijgen te maken met nierschade.

Wat doen je nieren?

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Deze stoffen heb je niet meer nodig en ze verlaten je lichaam via je urine. Ook regelen je nieren hoeveel vocht je lichaam vasthoudt. Door diabetes komt er steeds meer bindweefsel in je nieren: een soort littekens. Daardoor kunnen afvalstoffen toch in je lichaam blijven, terwijl je ze anders zou uitplassen. En andersom plas je juist veel goede stoffen uit die je lichaam wel nodig heeft. Ook een hoge bloeddruk kan een teken zijn dat er iets misgaat met je nieren. Het is dus belangrijk dat je regelmatig je bloeddruk laat controleren! Een te hoge bloeddruk kan de nieren weer verder beschadigen en waardoor de bloeddruk verder stijgt.

Welke klachten heb je als je nieren niet goed werken

  1. extreme moeheid
  2. hoofdpijn
  3. vocht vasthouden
  4. gebrek aan eetlust
  5. jeuk
  6. algehele malaise.

Je merkt pas iets als je nieren zo zijn beschadigd dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen.

Diagnose

Nierschade kan ontdekt worden tijdens je jaarlijkse diabetescontrole. Bij dit onderzoek meten ze je bloeddruk. Ook testen ze via urine-onderzoek of het eiwit albumine in je urine zit. Via bloedonderzoek gaan ze na hoeveel afvalstoffen daarin voorkomen. Hoe meer eiwit in de urine en afvalstoffen in het bloed, hoe groter de nierschade.

Behandeling

Gebruik van bepaalde typen bloeddrukverlagende medicijnen: omdat vaak ook een hoge bloeddruk ontstaat.

Een zo goed mogelijke regulatie van je bloedglucose: om verdere schade te beperken. Wel is het zo dat als er nierschade is die controle over bloedsuikerwaardes extra moeilijk is.

Voedingsadvies: het gebruik van zout beperken en bij ernstige nierproblemen een aangepast dieetadvies. Naast het letten op voeding om de bloedsuikerwaardes nog meer beperking door de nierschade.

Stoppen met roken: om zo verdere schade aan bloedvaten te beperken.

Dialyse: het overnemen van de nierfunctie door een apparaat. Dit gebeurt als de nieren voor nog maar tien procent of minder functioneren.

Niertransplantatie: om mensen van de dialyse af te helpen.

Wil je mijn blogs over complicaties niet missen? Volg mij dan op Facebook, LinkedIn of Twitter. Klik op de gekleurde tekst om naar mijn pagina’s op Facebook, LinkedIn of Twitter te gaan, geef aan dat je mijn berichten niet wilt missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.