Ernstige gevolgen voor de zenuwen van te lang, te hoge bloedsuikers

Complicaties te hoge HbA1c

Als je diabetes type 2 hebt en te lang, te hoge bloedsuikers (HbA1c) hebt, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. Complicaties kunnen optreden.

De volgende complicaties zal ik behandelen of heb ik behandeld; hart- en vaatziekten, ogen, nieren, zenuwen, voeten, maagklachten en erectiestoornissen. Dit is al weer bericht 5 in deze serie.

Alle complicaties worden veroorzaakt door schade aan bloedvaten en/of zenuwen. In een vroeg stadium ontdekt, valt er nog iets aan te doen. Of is het in ieder geval mogelijk de gevolgen te stoppen.

Vandaag ga ik het hebben over de zenuwen.

Als je bloedsuiker regelmatig te hoog is, kunnen de zenuwen in je lichaam beschadigd raken. Dat heet zenuwschade, of neuropathie.

Zenuwen heb je nodig om prikkels over te brengen bij bijvoorbeeld een beweging.

Een deel van het zenuwstelsel doet verborgen zijn werk. Zo regelt het de bloeddruk, de werking van de hersenen, het hartritme en de maag-darmbewegingen.

Neuropathie kan op al die gebieden problemen veroorzaken.

Vooral als ook de bloedvaatjes in het lichaam minder goed werken door diabetes. Deze gebieden zie je ook terug als complicatie van te lang, te hoge bloedsuikers. Complicaties zijn vaak een gevolg van slechte bloedvaten en zenuwen.

Wat merk je van neuropathie?

  1. pijn
  2. tintelingen
  3. gevoelloosheid
  4. veel zweten
  5. minder gevoel en minder spierkracht in de benen
  6. minder goed in evenwicht

Wat kun je doen tegen neuropathie?

Voor neuropathie zijn er medicijnen, maar helaas helpen die niet altijd even goed. Bij pijn door neuropathie wordt soms een bepaalde soort pijnstiller voorgeschreven. In het algemeen geldt dat een goede conditie erg belangrijk is. Als je genoeg beweegt en een goede conditie hebt, kun je neuropathie voorkomen of afremmen. Wel is het zo dat vaak de pijn door neuropathie het bewegen moeilijk maakt.

Nieuwe resultaten van onderzoek

Door onderzoek weten we sinds kort dat allerlei problemen bij diabetes deels komen door neuropathie. Dat is belangrijke informatie, want het geeft mogelijke aanknopingspunten voor behandeling. Ook wordt gewerkt aan manieren waarop mensen met diabetes beter met chronische pijn kunnen omgaan, meer kunnen bewegen en daardoor gezonder blijven.

Als er schade is opgetreden aan zenuwen kan je dit merken aan een doof, tintelend of pijnlijk gevoel in voeten en/ of handen. Deze klachten kunnen verbeteren als de bloedglucose beter wordt ingesteld.

Wil je mijn blogs over complicaties niet missen? Volg mij dan op Facebook, LinkedIn of Twitter. Klik op de gekleurde tekst om naar mijn pagina’s op Facebook, LinkedIn of Twitter te gaan, geef daar aan dat je mijn berichten niet wilt missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.