Leefstijl, leefwijze aanpassingen; meten is weten voor wat betreft de effecten

Leefstijl of leefwijze en meten is weten

Ik schreef in mijn vorige blog over leefstijlgeneeskunde en ook over ‘meten is weten’. Laat ik even een stukje herhalen:

“Ook hoop ik dat de glucose monitorings-apparaten voor iedereen vergoed zal worden. Ik geloof heel sterk in ‘meten is weten’. Je kunt toch niet goed uitvinden wat wijzigingen in je leefstijl voor verbeteringen geven als je drie maanden moet wachten op een HbA1c uitslag. Weet dan dat niet iedereen met diabetes deze uitslag iedere 3 maanden krijgt. Ik zelf prik vaak minimaal 4x per dag en vaak nog wat extra. Ik krijg de hulpmiddelen, meter en strips, vergoed omdat ik insuline gebruik. Vaak heb ik geen kortwerkende insuline nodig. Er is al gesuggereerd de hulpmiddelen niet meer te vergoeden, die zou ik niet meer nodig hebben. Dat was dan een opmerking van een zorgverlener, die bekend zou moeten zijn met diabetes type 2, hoe dat werkt.”

Nadere toelichting op meten is weten bij leefstijl aanpassingen

Daar werd op gereageerd en het verhaal is niet compleet en daarom niet helemaal duidelijk. Ik ga hieronder uitleg geven.

Met meten kan iemand die diabetes type 2 heeft en leefstijlwijzigingen doorvoert meteen binnen 1,5 uur zien wat er gebeurt.

Laat ik een voorbeeld geven.

Iemand houd al een tijdje zijn bloedsuikerwaardes bij. Prikt voordat hij bijvoorbeeld ontbijt zijn bloedsuiker en 1,5 uur zijn bloedsuikerwaarde. Hij weet dan wat dat ontbijt voor gevolgen heeft

Hij gaat zijn ontbijt aanpassen, bijvoorbeeld hij gaat koolhydraatarm brood eten. Ook nu meet hij voor en na het ontbijt. Hij ziet dan andere waardes. Dan weet hij of dit een gunstige aanpassing in zijn leefstijl is.

Als hij in dit geval moet wachten op de uitslag van een bloedonderzoek, weet hij niet wat effect heeft gehad. Daarnaast moet hij dan nog afwachten of het een betere uitslag is.

Bedenk dan ook dat het veel langer gaat duren voordat de behandeling van die persoon minder gaat kosten. Medicatie voor diabetes type 2 is echt niet goedkoop.

Ik hoop dat het nu wat duidelijker is. Het geeft ook meteen een inkijkje hoe mijn 1op1 coaching werkt. Ook als je geen meter hebt, is het mogelijk om met mij aan de slag te gaan met een leefstijlaanpassing.

Meer informatie over hoe ik werk? Klik op de blauwe tekst.  Mijn intake is gratis en je krijgt tijdens de intake altijd wat tips die bij jou zullen leiden tot een verbetering van de bloedsuikerwaardes, mits je ze goed uitvoert. Interesse, vraag de intake aan via de pagina contact.

Toch nog iets niet duidelijk, heb je vragen? Via mijn contact pagina kun je die kwijt en krijg je binnen 24 uur antwoord. Vragen stellen is wijzer worden.