Voedingsrichtlijn en mijn kijk er op

Lekker eten lekker leven met diabetes type 2

Af en toe ruim ik mijn bestanden op en zo kwam ik een bericht tegen uit 2015. Een interessant artikel over een voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad.

Ter info; De Gezondheidsraad is een adviesorgaan voor de overheid op het gebied van volksgezondheid. De richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeken met grote bewijskracht. Dit houdt in dat het kwalitatief goede onderzoeken zijn en het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en ziektes sterk is.

Er zijn heel wat instanties die ons van advies voorzien over onze voeding.

Wat wel te eten en wat niet. Interessant dat wel, maar niet altijd raad die ik zou opvolgen, want het heeft teveel invloed op mijn bloedsuikerwaardes en dan bedoel ik niet verlaging. Hieronder vind je mijn advies onderstreept en cursief, zoals deze zin.

Hier is een link naar het artikel dat ik bewaard heb.

https://www.gezondnu.nl/dossiers/lekker-gezond/dit-ontbreekt-de-nieuwe-voedingsrichtlijn

Het is van 6 november 2015, van Dossier: Lekker Gezond, maar nog steeds relevant.

Hieronder staat alles nog even op een rij. Het algemene advies voor de Nederlandse bevolking is; eet meer plantaardige producten en minder dierlijke producten. Ik denk dat je voeding in balans moet zijn met wie je bent en wat je doet. Zeker als je diabetes type 2 hebt, loont het voor je gezondheid om uit te vinden wat je voeding met je bloedsuikerwaardes doet. Beweeg je veel dan heb je mogelijk meer dierlijke producten nodig om eiwitten binnen te krijgen voor behoud van je spieren.

En verder:

Groente en fruit

Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit. Ik ben blij dat er ten minste staat. Mijn advies voor groente is 300 gram, verspreid over de dag.

Vlees

Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees. Geen gek advies, nu rood en bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen staat. Mijn advies is geen pakjes en zakjes, zo puur mogelijk. Dus dat is ook van toepassing op vlees.

Frisdrank en fruitsappen

Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, vervang dit door koffie, thee of water. Geen frisdrank en geen sap, wel koffie, thee, water en vers fruit heel.

Vis

Eet één keer per week vis, het liefst een vette zoals makreel, haring, zalm, sardines of paling. Ten minste 1x per week. Vis bij het avondeten, maar ook broodje / cracker met makreel, haring, paling, enz. Voor mij broodje / cracker waar mijn bloedsuikerwaardes geen piek laat zien.

Peulvruchten

Eet wekelijks peulvruchten. Voor de Gezondheidsraad vallen linzen, kikkererwten, spliterwten en (soja-)bonen hieronder. In het seizoen verse capucijners en doperwten voor mij.

Noten

Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag, dit is ongeveer een handje per dag. Walnoten adviseer ik, want bevat zoveel meer dan gewoon vezels, maar ook vitamines en mineralen die je in andere voeding bijna niet vind.

Volkoren producten

Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkoren brood of andere volkoren producten. Vervang geraffineerde graanproducten voor volkoren producten. Key woord hier is ‘geraffineerd’, doe maar oergranen zoals bijvoorbeeld spelt.

Koffie en thee

Vervang ongefilterde door gefilterde koffie. Koffie van koffiepads, oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat vallen onder gefilterde koffie. Drink dagelijks drie koppen zwarte of groene thee. Volgens mij staat hier een fout, er moet staan ‘vallen onder ongefilterde koffie’. Gewoon ouderwets koffie zetten met een filterzakje.

Alcohol

Drink zo min mogelijk alcohol, slechts één glas per dag. Ik zou zeggen max. 1 glas.

Zuivel

Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk en yoghurt. Ja! En dan ook een beetje kaas. Yoghurt kan dan ook zijn kwark, maar wel naturel. Zelf wat toevoegen. Dan weet je precies wat er in zit.

Vetten en oliën

Vervang vetrijke producten met veel verzadigde vetzuren zoals boter, harde margarine en bak- en braadvetten voor producten met veel onverzadigde vetzuren. Bijvoorbeeld zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën, zoals olijfolie. Hier ben ik het dus helemaal niet mee eens als persoon met diabetes type 2. Doe mij maar een goede roomboter, die is ook zachter. Veel natuurlijker dan al die bewerkte producten. Plantaardige olie is ook aan te raden en zoveel keus.

Ik ben voor Lekker eten, lekker leven als je diabetes type 2 hebt, ik schrijf hier regelmatig over voor de leden van de Facebook groep, die je vind als je op de volgende link klikt https://www.facebook.com/groups/lekkerlevenlekkeretendb2

Kijk eens op mijn website voor gratis e-boekjes met lekkere, gemakkelijke recepten voor als je gezond wilt eten. Klik op de volgende link om die gratis recepten te vinden. https://www.deonlinediabetescoach.nl/gratis/

Daarnaast is het belangrijk om van suiker eten naar suiker laten te gaan.

Meer daar over? Klik op de volgende link Van Suiker Eten naar Suiker LatenMinder suiker eten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.