Vrijdag receptendag; Van amandelmeel tot kikkererwtenmeel met een recept voor roti

Meelsoorten

Tegenwoordig vind je in de supermarkt zoveel soorten meel. Was dat vroeger tarwebloem en volkorenmeel, is dat nu veel meer. Allerlei soorten volkorenmeel, maar ook kikkererwtenmeel, amandelmeel, kokosmeel, speltmeel, etc.

Handig als je op je voeding wilt letten omdat je diabetes type 2 hebt. Niet wil koken met pakjes en zakjes en zelfs nog een stapje verder wilt. Door het bakken van bijvoorbeeld brood waar je minder op reageert.

Omdat nog niet iedereen bekend is met al deze meelsoorten, deel ik hier een link waarin beschreven staat welke soorten je hebt en wat je met die verschillende soorten kunt doen. https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/van-amandelmeel-tot-kikkererwtenmeel

Eerder deze week heb ik een blog geplaatst op mijn website https://www.deonlinediabetescoach.nl/surinaams-hindoestaanse-turkse-of-marokkaanse-afkomst-en-diabetes-type-2/ over de behandeling van diabetes type 2 bij mensen met een andere achtergrond dan de Nederlandse. Mensen met een Hindoestaans-Surinaamse, Turkse of Marokkaanse achter grond hebben veel vaker diabetes type 2. Hoewel hun achtergrond anders is krijgen zij toch dezelfde behandeling en dus ook dezelfde adviezen.

De adviezen op het gebied van voeding spreken deze mensen helemaal niet aan. Er is geen aandacht voor de voeding die men normaal eet. Daarom werkt de behandeling ook niet zo goed. Voor mij reden om de komende weken recepten te delen die deze groep(en) meer aanspreken. En toch vriendelijk zijn voor de bloedsuikerwaardes.

Gerechten met als gevolg een flinke stijging in bloedsuikerwaardes?

Ik ga zelf onderzoek doen welke gerechten aangepast kunnen worden zodat zij de bloedsuikerwaardes niet zo doen stijgen. Heb jij een gerecht dat jij niet meer eet, omdat het de bloedsuikerwaardes te hoog laat oplopen? Stuur mij het recept, dan kijk ik of ik die zo kan maken dat jij er minder ‘last’ van hebben. Ik ben voor lekker leven, lekker eten met diabetes type 2.

Nu een recept voor roti, met andere meelsoorten dan je mogelijk gewend bent.

Roti

Ingrediënten
75 g amandelmeel
75 g lijnzaadmeel
30 g sojameel
30 g psyllium husk
1/4 tl knoflookpoeder
1/2 tl kerrie masala
1/2 tl gemalen komijnzaad
240 ml warm water

Bereidingswijze
Meng alle droge ingrediënten bij elkaar en doe op het laatst het water erbij. Meng het snel tot een deeg en laat het enkele minuten rusten. Maak er 4 bollen van en leg het tussen 2 vellen bakpapier. Rol met een deegroller platte roti bladen en bak het in een pan met kokosolie op middelhoog vuur. Draai de roti om zodra hij goudbruin is en herhaal dit tot je 4 roti bladen hebt.

Psyllium of psylliumvezel ((Psyllii testa) is een product dat bestaat uit de zaadhuiden van de zaden van de plantensoorten Plantago ovata (Indische psyllum) of Plantago afra (synoniemen Plantago indica en Plantago psyllium) van het geslacht Weegbree. Het wordt onder de naam psylliumvezels als levensmiddel verhandeld. Ze hebben een heilzame werking op de stoelgang. Psyllium wordt als plantaardige bulkvormer en als bevorderaar van de stoelgang gebruikt.

Vind je deze combinatie van meelsoorten geen lekker resultaat geven, probeer dan eens een andere combinatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.